Siirry sisältöön

Tyttöjen silpominen

Tyttö kertoo yhteisölle silpomisen haitoista.

Tyttöjen sukupuolielinten silpominen rikkoo ihmisoikeuksia ja lisää tyttöjen epätasa-arvoa. Taistelemme perinnettä vastaan yhdessä paikallisten yhteisöjen kanssa.

Loppu silpomiselle

Tytöillä on oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen ja terveyteen. Ainakin 200 miljoonaa tällä hetkellä elossa olevaa tyttöä ja naista on silvottu. Vuosittain yli neljä miljoonaa tyttöä on riskissä joutua silvotuksi.

Tyttöjen sukupuolielinten silpominen tarkoittaa kaikkia toimenpiteitä, joissa ulkoiset synnytyselimet poistetaan osittain tai kokonaan muista kuin lääketieteellisistä syistä. Yleensä operaatio suoritetaan 4 ja 14 ikävuoden välillä, mutta joskus myös pienille lapsille, naimisiin aikoville naisille, raskaana oleville tai juuri synnyttäneille naisille.

Silpomiseen liittyy monia mahdollisia terveyshaittoja, joiden lisäksi käytäntö vahvistaa tyttöjen epätasa-arvoa. Pahimmillaan silpominen voi aiheuttaa kuolemaan johtavan verenvuodon.

Yleensä toimenpiteestä jää haava, joka ei parane. Tytöt kärsivät usein jatkuvista tulehduksista. Virtsaaminen ja sukupuoliyhdyntä ovat tuskallisia ja lapsen synnyttäminen on hengenvaarallista niin äidille kuin lapsellekin. Myös altistuminen hiv-tartunnalle lisääntyy, jos toimenpide suoritetaan likaisilla välineillä. Kipu ja järkytys voivat aiheuttaa tytöille elinikäisen trauman.

Tyttöjen sukuelimiä silvotaan eniten Länsi-Afrikasta Somaliaan olevalla alueella, Lähi-idässä sekä joissakin Aasian maissa, kuten Indonesiassa. Vanhemmat uskovat, että tytölle koituisi harmia, ellei silpomisen perinnettä noudateta. Leikkaamattomia tyttöjä saatetaan syrjiä ja heidän voi olla mahdotonta päästä naimisiin.

Miten UNICEF auttaa?

1. Edistämme asennemuutosta

Tuemme paikallisia yhteisöjä purkamaan haitallisia asenteita ja käytäntöjä, jotka johtavat tyttöjen silpomiseen. Tuemme vertaisryhmien järjestämistä ja keskustelua paikallisissa foorumeissa siitä, mitkä käytännöt estävät tyttöjen ihmisarvon toteutumista ja hyvinvointia sekä miten asioita voitaisiin muuttaa. Niin vanhemmat, opettajat, kätilöt, uskonnolliset johtajat kuin muut johtajat on otettava mukaan keskusteluun. Lisäämme myös tyttöjen tietämystä omista vaihtoehdoista. Tyttöjen on voitava itse muodostaa mielipiteensä asiasta.

2. Vaikutamme lainsäädäntöön

Teemme yhteistyötä valtioiden kanssa, jotta ne kieltävät lainsäädännöllä tyttöjen silpomisen ja valvovat, että leikkauksia suorittavat toimijat joutuvat vastuuseen.