Siirry sisältöön

Koronan perässä tulee nälkä: pandemian jälkiseurauksien takia 6,7 miljoonaa lasta uhkaa jäädä alikasvuisiksi, arvioi UNICEF   

Jopa 6,7 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta on vaarassa jäädä vakavasti alikasvuisiksi, ellei pikaisin toimiin ryhdytä aliravitsemuksen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi, varoittaa YK:n lastenjärjestö UNICEF. Humanitaariset järjestöt tarvitsevat pikaisesti 2,4 miljardia dollaria lisärahoitusta lasten suojelemiseksi nälältä.  

Uutinen
Pieni kuuden kuukauden ikäinen Aissata-tyttö syö aliravitsemuksen hoitoon tarkoitettua maapähkinätahnaa. Tyttö oli niin vakavasti aliravittu, että hän oli jo lopettanut liikkumisen. Hoidon avulla hän on toipumassa täysin. © UNICEF/UNI287192/Dicko

 

TIEDOTE: Koronakriisin jälkiseuraukset aiheuttavat lapsille enemmän haittaa kuin itse tauti 

6,7 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta lisää voi kärsiä alikasvuisuudesta vakavan aliravitsemuksen takia tänä vuonna koronapandemian aiheuttamien sosioekonomisten ongelmien vuoksi.  

Lääketieteellisessä Lancet-lehdessä julkaistun analyysin mukaan 80 prosenttia näistä lapsista asuu Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.   

 – Ensimmäisistä koronatartunnoista on kulunut seitsemän kuukautta. Tänä aikana on käynyt yhä selvemmäksi, että pandemian jälkiseuraukset aiheuttavat lapsille enemmän haittaa kuin itse tauti, UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore sanoi. 

 – Lapsiperheköyhyys on lisääntynyt ja ruokaturva heikentynyt. Pandemia katkaisi ruoan tuotantoketjuja ja hankaloittaa ravitsemuspalvelujen tarjoamista. Ruoan hinta nousi huimasti. Seurauksena lasten ruokavalio huononee ja aliravitsemus kasvaa. 

Alikasvuisuus tarkoittaa hengenvaaraa

Alikasvuisuus on hengenvaarallinen aliravitsemuksen muoto, jossa lapsi jää liian laihaksi ja heikoksi. Alikasvuisuus uhkaa lapsen henkeä, kasvua, kehittymistä ja oppimista. UNICEFin mukaan jo ennen koronapandemiaa 47 miljoonaa lasta kärsi alikasvuisuudesta vuonna 2019Ilman pikaista toimintaa näiden lasten määrä maailmassa voi nousta 54 miljoonaan tämän vuoden aikana. 

Lancetin julkaiseman analyysin mukaan alikasvuisuuden esiintyvyys alle viisivuotiailla lapsilla voi nousta 14,3 prosentilla matalan ja keskitulotason maissa vuonna 2020 koronapandemian aiheuttamien sosioekonomisten ongelmien vuoksi. Tämä tarkoittaa, että joka kuukausi kuolisi yli 10 000 lasta enemmän. Puolet näistä kuolemista tapahtuisi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.  

YK-järjestöt varoittavat, että alikasvuisuuden lisääntyminen on vain jäävuoren huippu. Koronapandemia lisää myös muita virheravitsemuksen muotoja kuten lyhytkasvuisuutta, hivenaineiden puutetta sekä toisaalta myös ylipainoisuutta ja liikalihavuutta. 

UNICEF arvioi pandemian alussa, että elintärkeiden ravitsemuspalveluiden kattavuus laskisi 30 prosentilla. Joissakin maissa palvelut keskeytyivät kokonaan ulkonaliikkumiskieltojen ja muiden rajoitusten vuoksi.  

Yli 100 000 lasta vaarassa jo tänä vuonna

Esimerkiksi Afganistanissa ja Haitissa tartunnan pelko ja terveydenhuollon ammattilaisten suojavälineiden puute on johtanut arviolta 40 prosentin ja 73 prosentin laskuun sairaalassa hoidettavien vakavasta alikasvuisuudesta kärsivien lasten määrässä. Keniassa vastaavat hoidot laskivat 40 prosentilla. Koronapandemian vuoksi ympäri maailmaa yli 250 miljoonaa lasta ei saa A-vitamiinilisää.   

Lancetissa julkaistun analyysin mukaan ennusteet alikasvuisuuden lisääntymisestä kussakin maassa yhdistettynä siihenettä arvioiden mukaan ravitsemuspalveluiden saatavuus laskee vuositasolla 25 prosenttia, tarkoittaa, että 128 605 alle viisivuotiasta lasta lisää voi kuolla tänä vuonna.  

Humanitaarista apua toimittavat järjestöt tarvitsevat pikaisesti 2,4 miljardia Yhdysvaltain dollaria lisärahoitusta loppuvuodelle suojellakseen äitien ja lasten ravitsemusta kaikkein heikoimmassa asemassa olevissa maissa.   

Viisi tapaa turvata tulevaisuus  

UNICEF sekä YK:n Elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOMaailman ruokaohjelma WFP ja Maailman terveysjärjestö WHO vetoavat valtioihin, kansalaisiin, lahjoittajiin ja yksityisen sektorin yrityksiin, jotta he auttaisivat suojelemaan lapsen oikeutta ravintoon myös koronakriisin aikana: 

  • Turvaamalla pääsyn terveelliseen, turvalliseen ja edulliseen ruokavalioonRuoantuottajien ja -käsittelijöiden sekä jälleenmyyjien suojelu, kauppakieltojen estäminen ja ruokakauppojen julistaminen peruspalveluiksi toimivat koronanvastaisen taistelun kulmakivinä. 
  • Investoimalla äitien ja lasten ravitsemukseen edistämällä rintaruokintaa, estämällä asiattoman äidinmaidonkorvikkeiden mainonnan sekä varmistamalla lasten ja äitien mahdollisuuden saada terveellistä ravintoa.    
  • Lisäämällä palveluita, jotta alikasvuisuus voidaan havaita varhain ja hoitaa, ja laajentamalla muita elintärkeitä ravitsemuspalveluita.  
  • Jatkamalla terveellisten ja turvallisten kouluaterioiden tarjontaa ja tavoittamalla haavoittuvassa asemassa olevat lapset ruokatoimituksilla koteihin, käteisavustuksilla sekä kupongeilla koulujen ollessa suljettuina. 
  • Varmistamalla, että kaikkein köyhimmillä lapsiperheillä on mahdollisuus saada ravinteikasta ruokaa ja peruspalveluita 

 –  Emme voi antaa lasten tulla koronapandemian unohdetuiksi uhreiksi, sanoo Fore 

–  Meidän on ajateltava sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä, jotta emme ainoastaan huomioi pandemian aiheuttamia vaikeuksia, vaan jotta myös kartoitamme lapsille ja nuorille paremman tulevaisuuden. 

 

Lisätiedot ja -materiaalit
 
Sabrina Sidhu, UNICEF New York, +1 917 4761537, [email protected]

UNICEFin kuvapankki: lasten aliravitsemus
Lisää materiaalia medialle  
(tutustu palvelun käyttöohjeisiin ja oikeuksiin)

 

Voit auttaa lapsia, UNICEF vie apusi perille: https://www.unicef.fi/korona/ 

Julkaistu28.7.2020