Pieniä tarinoita -kampanja puolustaa pakolaislasten oikeuksia

UNICEF kutsuu jälleen kirjailijat mukaan Pieniä tarinoita -kampanjaan. Tänä vuonna kampanja nostaa esiin pakolaislasten tilanteen.

Lähes 30 miljoonaa lasta maailmassa on joutunut jättämään kotinsa väkivallan ja kriisien vuoksi. Lapset ovat syyttömiä pakolaisuuden syihin, mutta he maksavat siitä kovimman hinnan. He voivat menettää perheensä, kotinsa, koulutuksensa – koko tulevaisuutensa.

Pieniä tarinoita -kampanja muistuttaa, että jokaisella pakolaislapsella, kuten kellä tahansa lapsella, on oikeus arvokkaaseen elämään ja hyvään lapsuuteen.

Kampanjan ideana on, että kirjailijat kirjoittavat lyhyitä, koskettavia tarinoita teemalla “pakolaislapsen koti” ja julkaisevat tarinat Facebookissa lapsen oikeuksien viikolla 20.11.2017 alkaen. 20. marraskuuta vietetään kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää. 

Kampanjan toteuttavat yhteistyössä UNICEF, Suomen Kirjailijaliitto ja Finlands svenska författareförening.

Pieniä tarinoita toteutetaan Suomessa nyt toista kertaa. Viime vuonna kampanja toteutettiin kansainvälisesti ja siihen osallistui yli 300 kirjailijaa 52 maasta, muun muassa Paolo Coelho, Chimamanda Ngozi Adichie ja Nuruddin Farah. Suomesta mukana oli yli 120 kirjailijaa. 

Kansainvälisen kampanjan alullepanija oli runoilija ja tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio, joka toimii myös tänä vuonna kampanjan suojelijana.


Näin osallistut Pieniä tarinoita -kampanjaan

Tervetuloa mukaan UNICEFin ja kirjailijaliittojen Pieniä tarinoita -kampanjaan.

Toivomme, että kirjoitat lyhyen tarinan teemalla “pakolaislapsen koti” ja julkaiset sen Facebookissa lapsen oikeuksien viikolla 20. - 26.11.2017. Osallistuminen on mahdollista, vaikka et käyttäisikään Facebookia.

Käytännössä

1. Ilmoita Suomen UNICEFille, että olet kiinnostunut osallistumaan.

  • Lähetä sähköposti kampanjan vetäjä Minna Suihkoselle ([email protected])

  • Tämä ei sido sinua vielä mihinkään, mutta auttaa meitä valmistelemaan kampanjaa.

2. Valitse aihe ja kirjoita tarina.

  • Teema on “pakolaislapsen koti”.

  • Kirjoita korkeintaan kymmenen virkkeen mittainen mininovelli tai runo.

3. Jaa tarina Facebook-sivullasi 20. - 26.11.2017.

  • Jos et käytä Facebookia, voit lähettää valmiin tarinan Minna Suihkoselle Suomen UNICEFille. Julkaisemme tarinoita UNICEFin Facebook-sivulla rajoitetusti mahdollisuuksien mukaan.

Näin jaat tarinasi Facebookissa 

  1. Kirjoita tarina statuspäivitykseksi Facebook-sivullesi.

  2. Lisää tekstin loppuun tunniste #PieniäTarinoita sekä linkki www.unicef.fi.

  3. Lisää päivityksen kuvaksi kampanjan virallinen tunnuskuva. (Klikkaa hiiren oikealla näppäimellä ja valitse "tallenna" kopioidaksesi se. Mac-laitteilla pitkä hiirenpainallus.)

  4. Valitse “Kenen pitäisi nähdä tämä” -asetukseksi “Julkinen” ja julkaise päivitys. (ks. alla)

 

Capture.JPG

 

Lisäksi:

Voit myös merkitä (tägätä) Suomen UNICEFin postaukseesi. Profiilimme nimi on “UNICEF Finland”.

Näin kampanja leviää

Ihmiset näkevät tarinasi Facebookissa ja voivat tykätä siitä ja jakaa sitä.

#PieniäTarinoita -tunnisteen ansiosta kampanjasta innostuneet pystyvät löytämään kaikki Facebookissa julkaistut tarinat.

  • Myös Suomen UNICEF seuraa tunnistetta ja jakaa joitakin tarinoita oman Facebook-sivunsa kautta.

Kiitos avustasi!

Sinun tuellasi voimme tehdä lapsen oikeuksia tunnetuksi ja edistää parempaa maailmaa jokaiselle lapselle.

Kirjoituskilpailu koululaisille

UNICEF järjestää kaikille Suomen ala- ja yläkouluikäisille lapsille ja nuorille kirjoituskilpailun osana Pieniä tarinoita -kampanjaa. 

Kaikki UNICEFille 6.11. mennessä lähetetyt pienet tarinat osallistuvat kilpailuun, jossa palkitaan kolme parasta sarjoissa 1-3-luokkalaiset, 4-6-luokkalaiset ja 7-9-luokkalaiset. Palkintona on uusia lasten- ja nuortenkirjoja.

Tuomareina toimivat kirjailijat Eppu Nuotio ja Timo Parvela.  

Tutustu kilpailuohjeisiin ja lue lisää pakolaisuudesta

Pakolaislapset

Maailmassa on nyt enemmän pakolaislapsia kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Suurimman vastuun heistä kantavat sotaa käyvien maiden naapurimaat, jotka eivät pysty huolehtimaan edes omista lapsistaan.

Lue lisää maailman pakolaistilanteesta ja UNICEFin työstä pakenevien lasten hyväksi. 

Lapsen oikeudet

Lapsen oikeudet ovat osa ihmisoikeuksia.  Alle 18-vuotiaiden oikeudet on koottu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen.

Sopimus on maailmanlaajuisesti jaettu käsitys siitä, mitä lapsen hyvä elämä edellyttää. Se on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus.

Myös UNICEFin työn perusta ja voima on lapsen oikeuksien sopimuksessa. Kun lapsen oikeudet toteutuvat, lapset saavat kasvaa ja käydä koulua terveenä, pelkäämättä väkivaltaa, riistoa ja syrjintää. Tämä on välttämätön edellytys kehitykselle kaikkialla maailmassa.