Pieniä tarinoita – pakolaislasten puolesta

Maailmassa on lähes 30 miljoonaa pakolaislasta. Juuri lapset maksavat usein kovimman hinnan pakolaisuudesta Siksi pyysimme kirjailijoita puolustamaan pakolaislasten oikeuksia tarinoiden voimalla.

Pyysimme kirjailijoita kirjoittamaan korkeintaan kymmenen virkkeen tarinan teemasta pakolaislapsen koti. Pääset tutustumaan kirjailijoiden pieniin, koskettaviin tarinoita Facebookissa lapsen oikeuksien viikolla  20. - 26. marraskuuta. Kampanjatarinat löytyvät Facebookissa aihetunnisteella #PieniäTarinoita tai tämän linkin kautta.

Tutustu kirjailijoiden tarinoihin, tykkää suosikkitarinoistasi ja jaa ne kavereillesi.

Lähes 30 miljoonaa lasta maailmassa on joutunut jättämään kotinsa väkivallan ja kriisien vuoksi. Lapset maksavat usein pakolaisuudesta kaikkein kovimman hinnan. He voivat menettää perheensä, kotinsa, koulutuksensa – koko tulevaisuutensa.

Pieniä tarinoita -kampanjan tavoite on muistuttaa, että pakolaislapsilla on samat oikeudet hyvään lapsuuteen ja arvokkaaseen elämään kuin kenellä tahansa lapsella. Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään joka vuosi 20. marraskuuta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen kunniaksi kaikkialla maailmassa. Sopimus on maailmanlaajuisesti jaettu käsitys siitä, mitä lapsen hyvä elämä edellyttää.

Kirjailijoiden lisäksi halusimme päästää lapset ja nuoret ääneen. Siksi järjestimme suomen ja ruotsinkielisille peruskoululaisille kirjoituskilpailun kampanjan aiheesta.

 

Jos olet kirjailija ja haluat osallistua, ohjeet löytyvät tältä sivulta 

***

Huomioithan, että kuka tahansa voi osallistua kampanjaan käyttämällä aihetunnistetta #PieniäTarinoita ja julkaisemalla tekstin omalla Facebook-sivullaan. UNICEF ei pysty esivalitsemaan aihetunnisteen yhteydessä julkaistavia tekstejä. Siksi on mahdollista, että aihetunnisteella löytyy myös sopimatonta sisältöä.

Pakolaislapset

Maailmassa on nyt enemmän pakolaislapsia kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Suurimman vastuun heistä kantavat sotaa käyvien maiden naapurimaat, jotka eivät pysty huolehtimaan edes omista lapsistaan.

Lue lisää maailman pakolaistilanteesta ja UNICEFin työstä pakenevien lasten hyväksi. 

Lapsen oikeudet

Lapsen oikeudet ovat osa ihmisoikeuksia.  Alle 18-vuotiaiden oikeudet on koottu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen.

Sopimus on maailmanlaajuisesti jaettu käsitys siitä, mitä lapsen hyvä elämä edellyttää. Se on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus.

Myös UNICEFin työn perusta ja voima on lapsen oikeuksien sopimuksessa. Kun lapsen oikeudet toteutuvat, lapset saavat kasvaa ja käydä koulua terveenä, pelkäämättä väkivaltaa, riistoa ja syrjintää. Tämä on välttämätön edellytys kehitykselle kaikkialla maailmassa.