Kranaattien ristitulessa

Kartalla

Poliittiset kiistat ovat johtaneet vakaviin levottomuuksiin Burundissa. Levottomuudet pelottavat ja ahdistavat erityisesti lapsia. Väkivallasta painajaisia näkevä 11-vuotias Jérémie saa apua UNICEFilta.

Burundin pääkaupungissa Bujumburassa tunnelma on kirjaimellisesti räjähdysherkkä. Aurinkoinen päivä voi muuttua hetkessä murhenäytelmäksi, kun kaupungilla alkaa ammuskelu ja kranaattien heittely. Kaikki eivät ehdi alta pois.

89-vuotias Gustave istuu vaatimattoman verstaansa pihalla, veistää jakkaroita myyntiin ja huokaisee. Huoli lastenlapsista ja maan tilanteesta painaa.

Isoisän apurina verstaalla häärii 11-vuotias lapsenlapsi, Jérémie. Pojan elämä muuttui, kun hän ensimmäisen kerran sattui väkivaltaisen yhteenoton keskelle.

– Olin menossa katsomaan jalkapalloa ja rugbyä. Yhtäkkiä ilmassa oli kyynelkaasua ja ihmiset heittelivät kiviä. Se oli pelottavaa. Tunsin olevani vaarassa, Jérémie kuvailee.

Siitä lähtien Jérémien on ollut vaikea keskittyä koulussa. Öisin hän herää hikisenä painajaisiin.

– Näen painajaisia hyökkäyksistä ja kivääreistä. Unessa yritän paeta, mutta en pysty liikkumaan.

Jérémien kaltaisia lapsia auttaakseen UNICEF on perustanut kaupunkiin lapsiystävällisiä tiloja. Niissä lapset voivat leikkiä, pelata pelejä ja jutella psykologien ja sosiaalityöntekijöiden kanssa. Aikuisten ammattilaisten tuki on Jérémien kaltaisille traumatisoituneille lapsille ensisijaisen tärkeää.

Jérémiellä on yksi toive.

– Haluaisin, että lapset kasvavat niin, että he kunnioittavat toisiaan.

 

Eliane Luthi, UNICEFin Burundin maatoimisto

Laura Meriläinen, käännös

Kuva: © UNICEF/UNI201434/Luthi

UNICEF auttaa Burundissa

UNICEFin tuella Burundin pääkaupunkiin on avattu 28 lapsiystävällistä tilaa, joissa lapset voivat leikkiä ja saada apua ongelmiinsa. Lapsiystävällisiin tiloihin saapuneista lapsista arviolta joka neljäs on traumatisoitunut. Lapset kärsivät yleisesti pelkotiloista ja painajaisista. Lapsiystävällisissä tiloissa lapset purkavat pelkojaan piirtämällä ja keskustelemalla niistä psykologien kanssa.